Det de enkla förklaringarna döljer

Jag tror att tio på söndagskvällen måste vara den sämsta tiden att skriva inlägg på.
De flesta har gått och lagt sig. Jag misstänker att det har att göra med att kvaliteten på detta inlägg är något medelmåttig. Den här helgen har varit dramatisk i Stockholm med terrordåd och manifestationer för att protestera mot terrorn. Tidningarna och radion berömmer sig själva och klagar på sociala medier. Men glömmer att det var genom sociala medier de flesta fick reda på att deras vänner var i säkerhet.

DN har en kampanj som säger att vi ska leva som vanligt vilket jag tycker verkar enfaldigt. Självklart är det nödvändigt att vara försiktig och uppmärksam. Vi vet inte vad som kommer framöver även om tidigare erfarenheter säger oss att sannolikheten för två terrordåd samma månad är relativt liten finns ingen garanti.
Den man som nu är anklagad har mycket som talar emot honom men det är nödvändigt att hålla huvudet kallt. Vilka motiv som ligger bakom är inte tydligt. Den enkla förklaringen är att han  valt att stjäla en lastbil och ha ihjäl fyra människor en mulen fredagseftermiddag i centrala Stockholm.
Detta för att komma till paradiset och bli hjälte för några dagar framåt för ISIS etc.
Hos många självmordsbombare verkar psykisk ohälsa vara en del av förutsättningen för att handla som de gör. Livet har förlorat sitt värde. Enligt Expressen ska mannen ha varit deprimerad månaderna innan dådet.
Enligt Jyllands Posten hade mannen fyra barn, vilket leder in på möjligheten att han ville trygga deras försörjning. Det är känt att familjerna till de som utför självmordsdåd ofta kompenseras med pengar. Hans vilja att erkänna och låta sig tas tillfånga känns något märklig. De flesta  självmordsbombare är mycket motiverade och låter sig inte tas levande. Min tolkning är att något i bilden inte stämmer. Anmärkningsvärt är att bomben som låg i lastbilen inte detonerade men enligt polisen så brände han sig på den. Istället för att stå kvar och hota polisen vilket hade lett till en snabb död följde istället en mycket improviserad flykt. Hans motivation var alltså inte så stark att mannen var beredd att dö för den. Mönstret är annorlunda än vid tidigare dåd runt om i Europa.
Förhoppningsvis kommer rättegången att skapa större klarhet kring terrordådet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s