Höst, det svenska normaltillståndet

Någonstans kring den 28 oktober återgår Sverige och resten av Europa till det som kallas för normaltid. Sommaren är definitivt över och mörkare dagar väntar för en lång tid framåt. sex timmar dag och aderton timmar natt.

En tid som förklarar varför det bor så få människor i Sverige jämfört med landet i söder eller sydväst. Här saknades länge förutsättningarna för att föda en större befolkning än en eller två miljoner på jordbruk, fisk och en och annan ren. När fler svenskar överlevde startade emigrationen till USA.

Sverige är ett av två länder i Europa som aldrig genomfört en jordreform eller förändrat arvsföljden för de stora adliga godsen. Vi är ett land av paradoxer en kombination av sofistikerad modernitet och anakronism. Det har resulterat i att stora delar av landet är obefolkat i norr är anledningen de stora skogsbolagen, kyrkan och staten som tillsammans lägger en död hand över utvecklingen. Eftersom nästan ingen bor i dessa områden märks det inte i den dagliga debatten.

Klimatförändringarna kommer dock att förändra situationen när flyktingströmmarna från söder kommer att kräva att marken används på ett annat sätt än idag. Det är inte rimligt att tro att vi om 100 år kommer att vara 10 eller 15 miljoner snare 50 eller 80.

Vi har enorma ytor som med ett varmare klimat kommer att vara betydligt attraktivare än idag med en längre sommar och kortare vinter. Mörkret kommer vi dock aldrig ifrån.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s