Ett hjärta för Stockholm

Det är lätt att blanda ihop målsättningar och verktyg. Ett verktyg är en metod som används för att råda bot på ett problem. Verktyget kan vara mer eller mindre ändamålsenligt. Att försöka sy med en skiftnyckel leder sällan till lyckat resultat.
De vi först måste fråga oss är; Vad är målet? Förstår vi hur vi når dit? Finns det andra sätt att nå målet som kanske är bättre? Att sy tillbaka en knapp är betydligt effektivare med en synål och tråd än med hammare och spik.
Det är värt att fundera på när Landsbygdskommitténs föreslår att 10000 statliga jobb ska flyttas till 23 särskilt utsatta kommuner. 2006 flyttades Konsumentverket från Stockholm till Karlstad för att kompensera för ett nedlagt regemente i staden. Det var Göran Persson som drev på och såg till att ett antal statliga myndigheter fick flytta ut i landet. Riksrevisionen gjorde 2009 en utvärdering och kom fram till att just Konsumentverkets verksamhet blev allvarligt lidande. En stor del av kompetensen försvann och bara en procent av personalen flyttade med! Nätverk och kunskap försvann som rimligtvis måste ha marginaliserat en  så viktig myndighet som konsumentverket. Så det kan vara dags att fundera om det är värt priset för samhället. De problem som finns i Arjeplog, Älvdalen och Ragunda kanske kan lösas på annat sätt. Varför inte se över ägandet av resurserna. Vem äger skog och vattenkraften? Hur ger dessa pengar tillbaka till invånarna i kommunen. Norge låter en del av inkomsterna från vattenkraften gå tillbaka till berörda kommuner vilket gör att mycket service kan bibehållas. Det handlar alltså om att definiera målet innan vi börjar laga byxorna med hammare och spik!

Annonser

One thought on “Ett hjärta för Stockholm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s