Om att misslyckas


För ett tag sedan var jag med i Meet-up grupp med tema: att misslyckas/ to fail. Syftet med gruppen var att alla i gruppen skulle presentera sina misslyckanden för varandra. Dessvärre misslyckades gruppen att hålla möten regelbundet och är på väg att läggas ner. Att misslyckas är mycket skambelagt i vår kultur. Vi talar sällan om våra misslyckade yrkesval eller oavslutade studier. Det är betydligt mer accepterat att avsluta en relation än att bli uppsagd på jobbet.
Det svenska versionen av wikipedia saknar ett eget uppslags ord för att  ”misslyckas” som ett uppslagsord. Det engelska ordet ”failure” är betydligt mer omfångsrikt. En snabb slagning på sv.bab.la antyder att översättningen är relevant.  Som egenföretagare får jag ofta höra att det går att lära sig av misslyckanden och att varje entreprenör har minst tre misslyckanden bakom sig.
Det går att definiera misslyckanden på en rad olika sätt:
Är de av tillfällig art, olyckliga engångstillfällen eller är det ett mönster som upprepar sig.
De tillfälliga misslyckandena kan var rena olyckshändelser medan de återkommande misslyckanden ofta innehåller en stor dos av personliga egenskaper som av olika anledningar (jag återkommer till detta) är svåra att ändra på.
Denna vår kommer att innehålla en rad bloggposter om att misslyckas och vad vi kan göra åt detta….

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s