San Francisco möter gråa 1980-talet

img_7643
Det gick mindre än 40 år och nu rivs Klara igen. Här finns pengar att hämta

Redan på väggen i porten står det skrivet, ”innovation starts with an attitude”
Det kan stämma, Epicenter har nyligen flyttat till fräschare lokaler sedan dem som låg på Malmskillnadsgatan har blivit Liljevals vårsalong och halva huset redan är rivet. Det pågår en andra rivningsvåg i Klara. Den är betydligt diskretare än den på 1960-talet men hus efter hus rivs och återuppbyggs högre än tidigare. Det är mindre än 40 år sedan Gallerian stod klar. Den första i sitt slag i Sverige. En lång inomhus gång med butiker. Den blev snabbt ett tillhåll för Punkare och Skejtare bägge grupperna var föraktade av samhället trots eller på grund av att det var rent kommersiella konstruktioner för att sälja ungdomskultur. Båda grupperna hade attityd vilket inte sågs med blida ögon 1978.  Ingen revolution blev det och det var naturligtvis inte meningen men några fann kanske sitt eget uttryck på det sättet andra dog av droger och skallskador. Polisen var där med den ökända Baseballigan och satte dit dem de kände för. I rättegången sedan stod den unge pojkens ord mot polisen vilket gjorde utgången givet. Detta har kommit fram långt senare i Sveriges Radios dokumentär 2006 och offren får naturligtvis inte ersättning. Detta är ändå Sverige och just därför är ingen upprättelse någonsin att vänta, kanske en trött ursäkt från någon justitieminister om tjugo år eller en kommission som kommer fram till att inga fel begåtts. Naturligtvis var inte berörda grupper guds bästa barn men rätt bör väl ändå vara rätt.

Annonser

2 thoughts on “San Francisco möter gråa 1980-talet

  1. Så himla bra Daniel! Godtycklig förtryck av förändringskrafter är allt att vänta av den gamla makten. Kommer det vara samma idag eller kan en annan typ av öppenhet förändra det?

    Gilla

    1. Det är en bra fråga men förutsättningarna är betydligt bättre eftersom hela samhället är mera öppet 2017 än 1978. Det finns två tydliga vägar en fortsatt öppenhet som lockar människor och investeringar till Stockholm eftersom vi i motsats till Danmark är mera toleranta och öppna mot andra kultur och livsstilar eller gradvis ökande intolerans som på sikt kommer att missgynna hela samhället

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s