Inbillning och Utbildning, ombildning

Jag sågar universitet medan en föreläsning pågår på Aula Magna i Stockholm

Annonser

img_7587
Det går att undervisa och det blir betydligt lättare om du tror på det du säger
Någon gång för mycket länge sedan, strax efter antiken men före massbilismens ankomst formulerade Wilhelm von Humboldt idén om utbildningens frihet, professorn var fri att undervisa om vad som helst på vilket sätt han ville och studenten var fri att lära sig det som intresserade hen.

Numera är universitet i första hand en statlig utbildningsfabrik för produktion av studenter och forskning. Allt är strömlinjeformat på ett sätt som 1968 generationen i sina värsta mardrömmar kunde föreställa sig.
En fantastisk monopolisering av kunskapsbildning har gjort att den praktiska kunskapen som många utbildningar tillhandahöll successivt gått förlorad eller minskat i betydelse. Denna fantastiska inbillning att akademisk och vetenskaplig metodik kan ge svar på alla frågeställning är bisarr. Forskning och vetenskaplig metodik klarar att lösa mycket men inte att lära ut hantverket att måla, skriva journalistiska texter eller hantera bråkiga elever. När andra former av kunskap nedvärderas i politiken och samhället i stort underminerar vi det fundament samhället bygger på.

PS. Det är förstås viktigt att inte blanda ihop Wilhelm med brodern Alexander von Humboldt som levde ett betydligt vildare liv som upptäcktsresande i Sydamerika.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s