Bästa platsen i Gamla Stan

Solen lyser över Stockholm idag, en kall klar morgon tidigt i februari som antyder vår. Det södra hörnet av station Gamla Stan ligger öppet. Här samlas soldyrkarna och rökarna i väntan på nästa tunnelbana. Staden är full av oavsiktliga mellanrum som är nödvändiga för att Stockholmarna ska stå ut. Kalla vintrar växer också stadens promenadstråk ut på vattnet och vingliga stigar går över Riddarfjärden och Årstaviken. Detta är dock ingen riktigt kall vinter. De senaste vintrarna har inneburit en extremt lite is i Östersjön, bara den allra nordligaste delen av Bottenviken har ett rejält istäcke idag.

Gamla stan är också den metafysiska platsen för tågbyte. Det finns två stationer för ett direkt byte mellan den gröna och röda linjen. Med lite tur hinner man att rusa tvärs över perrongen till nästa tåg som precis håller på att stänga dörrarna.

img_5656
Det grusiga södra hörnet av tunnelbanan är bäst. Ibland finns det en låda där som det går att sitta på och se hur tågen bromsar och människorna springer in och ut ur tågen på jakt efter nästa tåg så att nästa möte eller dagishämtning hinns med.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s