Ålfiskarens son, om symaskiner, båtar och färgglada plankor i tunnelbanan

 

img_5504
Enno Hallek har skapat en del av konsten på Station Stadion. Han arbetar med starka färger och gärna skulpturer i trä. Han är även gjort  ”Greetings to the string theory” som finns i Lärarförbundets konferenscenter på Stora Essingen i Stockholm

En gång för inte så länge sedan bodde på en udde i Estland en mycket företagsam bonde och ålfiskare. Ål var en eftertraktad läckerhet som gav en god extra inkomst.  Varje sommar när ålen kom tillbaka från Sargassohavet brukade han och familjen fiska ål utanför ön Ösel. Sommaren 1943 hade andra världskriget pågått i tre år och Estland var ockuperat av Tyskland. Ryssarna var dock inte längre bort en nio mil och utgången av kriget osäker. Därför bestämde sig vår ålfiskare, Alexander Hallek att ge sig av till Sverige med sin familj. Dock behövde familjen vänta på en förlig vind som kunde ta dem till landet i väster. Som alla vet är det sällan det blåser från sydost på Östersjön och det tog ända till den 9 oktober innan det var möjligt att segla västerut. En nysydd svensk flagga sattes i masten och den var sedan till stor hjälp när de mötte tysk patrullbåt efter två dygn ute på öppet hav.

Väl i Sverige hamnade familjen först i fängelse för att sedan till sist få sig tilldelad en plats för ålfiske längst ute på Torsö i Blekinge. Där växte sonen Enno Hallek upp innan han och familjen flyttade till Sölvesborg. En teckningskurs på distans kom att bli vägen som skulle leda till Konstakademin och uppdraget att skapa färgglada skulpturer på station Stadion 1973. Idag går det lätt att resa mellan Sverige och Estland. Så lätt att det är möjligt att flyga dit på morgonen och hem på kvällen utan att behöva visum eller andra besvärliga hinder. Tallinn är inte längre bort än Göteborg eller Malmö men mentalt är fortfarande avståndet tyvärr större än det behöver vara.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s