På besök i den nya världen media världen

Rosenlundsgatan är en av stadens tristare gator, en genomfart för bussar och stadens människor. En plats få väljer att stanna på eller spontant besöka. De gamla fabrikerna, bostadskasernerna och ungkarlsbarackerna har precis försvunnit eller rustats upp till oigenkännlighet. Här lever den gamla söderkänslan fortfarande kvar. Det finns inget ljust och romantiskt över detta bara doften av smutsiga kläder och billigt vin som lever kvar som ett spöke.
Jag är dock här för att besöka den nya sköna världen som döljer sig innanför den gamla tobaksfabriken. Blankspotproject, Ett försök att bevaka den verklighet som alltför ofta blir okänd därför att journalister inte skriver om den.

Längst upp i den gamla fabriken som blivit en galleria fylld av inredningsbutiker ligger  Mynewsdesk . Ett företag vars affärsidé är att vara länken mellan journalister och företag/ organisationer.
Det var därför intressant att få veta att de har inlett ett samarbete med Blankspot projekt som drivs Martin Schibbye och Britt Stakston. Gränslinjen mellan de granskade och de som granskar blir alltmer otydlig. Britt berättade att de fått 1,7 miljoner kronor av Sven Hagströmer, ”för att bevaka såna som mig”.

Problemet och den avgörande frågan är hur ska fri och oberoende kvalitetsjournalistik finansieras. Affärsmodeller saknas och donationer är kanske inte skapar oberoende.
Bra journalistik tar tid och kräver stora uppoffringar och en rejäl koll av källor som helst inte skall göras av den skrivande journalisten själv.

Idén att belysa och skriva om sådant andra journalister ignorerar eller saknar möjlighet att bevaka. Var fjärde svensk kommun saknar  täckning av media. Gratistidningar har som Mitti och Direktpress har mycket begränsad bevakning av journalister som ofta inte ens arbetar eller bor på orten. Det gäller även många delar av Stockholm. Blankspot fokuserar dock på mycket på de länder som Sverige har flyktingar ifrån samt de länder vi säljer vapen till. Ett nytt grepp är den fantastiska kamera som tar rörliga bilder i 360 grader. Det ger en unik möjlighet att se en omgivning som om läsaren/ tittaren själv var på plats.

img_5460

Martin Schibbye och Brit Stakston har startat ett projekt för att skriva om de områden media inte skriver om.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s